Bezglutenowa Tarta Kokosowa

Fitaris.pl / Przepisy  / Bezglutenowa Tarta Kokosowa

Bezglutenowa Tarta Kokosowa

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 70 minut 

 

SKŁADNIKI:

  • 200g mąki kokosowej
  • 50g orzechów brazylijskich
  • 120g mleczka kokosowego
  • 100g oleju kokosowego
  • pasta kokosowa w kartoniku
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 15g cukru pudru – z ksylitolu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

SPÓD CIASTA:

Mąkę kokosową oraz zmielone orzechy należy przesiekać nożem z olejem kokosowym. Dodać mleczko kokosowe 70g i energicznie zagniatać ciasto (gdyby ciasto było zbyt kruche i nie chciało się formować, można dodać więcej mleczka bądź oleju). Tak gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i wykładamy nim małą blaszkę (u mnie papierowa) na tartę. Ciasto należy mocno przycisnąć to formy, ponieważ jest bardzo kruche. Wkładamy do zamrażalnika na kolejne 20 minut.

 

KREM:

Roztopioną w kąpieli wodnej pastę kokosową łączymy z pozostałą częścią mleczka kokosowego oraz ksylitolem.

 

CAŁOŚĆ:

Gotowe ciasto wyciągamy z zamrażalnika i wypełniamy naszym kremem. Górę dekorujemy startą gorzką czekoladą.  Ciasto wkładamy do lodówki, aby masa jeszcze trochę zgęstniała – wtedy jest idealnie kremowa. 🙂

 

Przygotuj ten przepis z Kuchnią Fitaris.pl!

 

 

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz