Bezglutenowa Tarta z Bitą Śmietaną na Mleku Kokosowym

liczba porcji: 6

czas przygotowania: 2,5h

 

SKŁADNIKI:

  • 260g mąki gryczanej
  • 190g oleju kokosowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • opcjonalnie, do 2 łyżek ksylitolu (ja w ogóle go nie daję)
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 3 brzoskwinie

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

Mąkę, proszek, cukier przesiekać z olejem kokosowym. Dodaj mleko i energicznie połączyć składniki. Całość wstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie, wypełniamy formę na tartę ciastem, które targamy w kawałki. Pamiętaj aby wyłożyć boki foremki ciastem. Wkładamy do nagrzanego w 180OC piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta (35 minut).

 

BITA ŚMIETANA:

Mleczko kokosowe wstawiamy do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wyciągamy delikatnie twardą masę osadzoną na górze. Pozostała wodę z mleczka możemy użyć do czegoś innego w kuchni. Śmietankę przełożoną do miski ubijamy na wolnych obrotach aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Ja nie dodaję słodzidła ponieważ nie przepadam za aż tak słodkimi rzeczami, a mleczko samo w sobie ma bardzo fajny smak, więc wedle uznania. Cukier puder z ksylitolu. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

 

CAŁOŚĆ:

Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Gdy jest już zimna, wykładamy na nią bitą śmietanę i owoce. U mnie są to brzoskwinie, jednak tą kwestię pozostawiam Wam.

Gotowe ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy spędzi w lodówce około 12h. Można je przechowywać do 3 dni ze względu na śmietanę. Smacznego!

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz