
Bezglutenowa Tarta z Bitą Śmietaną na Mleku Kokosowym
liczba porcji: 6
czas przygotowania: 2,5h
SKŁADNIKI:
- 260g mąki gryczanej
- 190g oleju kokosowego
- łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- opcjonalnie, do 2 łyżek ksylitolu (ja w ogóle go nie daję)
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 3 brzoskwinie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, proszek, cukier przesiekać z olejem kokosowym. Dodaj mleko i energicznie połączyć składniki. Całość wstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie, wypełniamy formę na tartę ciastem, które targamy w kawałki. Pamiętaj aby wyłożyć boki foremki ciastem. Wkładamy do nagrzanego w 180OC piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta (35 minut).
BITA ŚMIETANA:
Mleczko kokosowe wstawiamy do lodówki na minimum 12h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i wyciągamy delikatnie twardą masę osadzoną na górze. Pozostała wodę z mleczka możemy użyć do czegoś innego w kuchni. Śmietankę przełożoną do miski ubijamy na wolnych obrotach aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Ja nie dodaję słodzidła ponieważ nie przepadam za aż tak słodkimi rzeczami, a mleczko samo w sobie ma bardzo fajny smak, więc wedle uznania. Cukier puder z ksylitolu. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
CAŁOŚĆ:
Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Gdy jest już zimna, wykładamy na nią bitą śmietanę i owoce. U mnie są to brzoskwinie, jednak tą kwestię pozostawiam Wam.
Gotowe ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy spędzi w lodówce około 12h. Można je przechowywać do 3 dni ze względu na śmietanę. Smacznego!