Bezglutenowa Tarta z Budyniem Jaglanym

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 2h

                               

SKŁADNIKI:

  • 260g mąki gryczanej
  • 190g oleju kokosowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • opcjonalnie, do 2 łyżek ksylitolu (ja w ogóle go nie daję)
  • torebka kaszy jaglanej
  • łyżka odżywki białkowej lub laska wanilii i ksylitol

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę, proszek, cukier przesiekać z olejem kokosowym. Dodać mleko i energicznie połączyć składniki. Całość wstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie, wypełniamy formę na tartę ciastem, które targamy w kawałki. Pamiętaj aby wyłożyć boki foremki ciastem. Wkładamy do nagrzanego w 180OC piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta (35 minut).

 

BUDYŃ:

Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami gorącej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut ( aż kasza wchłonie całą wodę). Ugotowaną kaszę przestudzamy i wrzucamy do blendera. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy odżywkę bądź ziarenka z laski wanilii i ksylitol i blendujemy jeszcze przez około 2 minuty. Zostawiamy do przestudzenia. W przypadku zbyt gęstego budyniu, można dolać w trakcie blendowania odrobinę zimnej wody bądź roślinnego mleka.

 

CAŁOŚĆ:

Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Gdy jest już zimna, wylewamy na nią budyń i całość posypujemy borówkami. Wstawiamy do lodówki.

Gotowe ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy spędzi w lodówce około 20h. Można je przechowywać do 4 dni.

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz