
Bezglutenowa Tarta z Budyniem Jaglanym
liczba porcji: 8
czas przygotowania: 2h
SKŁADNIKI:
- 260g mąki gryczanej
- 190g oleju kokosowego
- łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- opcjonalnie, do 2 łyżek ksylitolu (ja w ogóle go nie daję)
- torebka kaszy jaglanej
- łyżka odżywki białkowej lub laska wanilii i ksylitol
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mąkę, proszek, cukier przesiekać z olejem kokosowym. Dodać mleko i energicznie połączyć składniki. Całość wstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie, wypełniamy formę na tartę ciastem, które targamy w kawałki. Pamiętaj aby wyłożyć boki foremki ciastem. Wkładamy do nagrzanego w 180OC piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta (35 minut).
BUDYŃ:
Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą, wrzucamy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami gorącej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut ( aż kasza wchłonie całą wodę). Ugotowaną kaszę przestudzamy i wrzucamy do blendera. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy odżywkę bądź ziarenka z laski wanilii i ksylitol i blendujemy jeszcze przez około 2 minuty. Zostawiamy do przestudzenia. W przypadku zbyt gęstego budyniu, można dolać w trakcie blendowania odrobinę zimnej wody bądź roślinnego mleka.
CAŁOŚĆ:
Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika. Gdy jest już zimna, wylewamy na nią budyń i całość posypujemy borówkami. Wstawiamy do lodówki.
Gotowe ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień, gdy spędzi w lodówce około 20h. Można je przechowywać do 4 dni.