Bezglutenowy (Bezjajeczny) Piernik Świąteczny

Fitaris.pl / Przepisy  / Bezglutenowy (Bezjajeczny) Piernik Świąteczny

Bezglutenowy (Bezjajeczny) Piernik Świąteczny

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 80 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki gryczanej
  • 1,5 – 2 szklanek mleka roślinnego
  • 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100g oleju kokosowego (roztopiony)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (bez zbędnych dodatków, cukru itp.)
  • 2 łyżki cynamonu
  • łyżka gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 50g orzechów włoskich
  • czekolada gorzka

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę, proszek, ksylitol oraz przyprawy mieszamy z olejem i mlekiem. Gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję śmietany) dolewamy więcej mleka. Całość mieszamy na gładką masę. Dodajemy sodę gaszoną octem.  Mieszamy delikatnie, jednak dość szybko i przelewamy do formy (u mnie 24cm). Wkładamy do rozgrzanego w 180oC  (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasta, roztapiamy gorzką czekoladę i polewamy nasz piernik. Całość posypujemy zmiksowanymi orzechami włoskimi.

Dodatkowo piernik możemy przekroić i posmarować marmoladą śliwkową, którą też wykonamy samodzielnie.

 

CAŁOŚĆ: 

Gotowy piernik idealnie nadaje się na Świąteczny stół. 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz