
Bezglutenowy (Bezjajeczny) Piernik Świąteczny
liczba porcji: 8
czas przygotowania: 80 minut
SKŁADNIKI:
- 250g mąki gryczanej
- 1,5 – 2 szklanek mleka roślinnego
- 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 100g oleju kokosowego (roztopiony)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki przyprawy do piernika (bez zbędnych dodatków, cukru itp.)
- 2 łyżki cynamonu
- łyżka gałki muszkatołowej (mielonej)
- 50g orzechów włoskich
- czekolada gorzka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mąkę, proszek, ksylitol oraz przyprawy mieszamy z olejem i mlekiem. Gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję śmietany) dolewamy więcej mleka. Całość mieszamy na gładką masę. Dodajemy sodę gaszoną octem. Mieszamy delikatnie, jednak dość szybko i przelewamy do formy (u mnie 24cm). Wkładamy do rozgrzanego w 180oC (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu ciasta, roztapiamy gorzką czekoladę i polewamy nasz piernik. Całość posypujemy zmiksowanymi orzechami włoskimi.
Dodatkowo piernik możemy przekroić i posmarować marmoladą śliwkową, którą też wykonamy samodzielnie.
CAŁOŚĆ:
Gotowy piernik idealnie nadaje się na Świąteczny stół. 🙂