
Bezglutenowy Chleb Gryczany
liczba porcji: około 20 kromeczek
czas przygotowania: 2 dni „odpoczynku” + 1h wykonania
SKŁADNIKI:
- 500g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 3 łyżeczki wybranej przyprawy ( u mnie mieszanka z suszonymi pomidorami )
- opcjonalnie inne dodatki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MASA NA CHLEB:
Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy, aby woda była przezroczysta. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy przegotowaną wystudzoną wodą – około 2 cm ponad poziom kaszy. Najlepiej jest zrobić to wieczorem i odstawić chleb na noc. Kolejnego dnia należy przemieszać kaszę i sprawdzić, czy nadal jest pod powierzchnią wody (gdyby tak nie było, należy uzupełnić brakujący płyn). Tego samego dnia wieczorem odsączamy kaszę z nadmiaru wody. Blendujemy na „prawie” gładką masę, dodajemy przyprawy lub inne dodatki. Przekładamy do foremki i odstawiamy na noc do piekarnika.
PIECZENIE:
Chleb w foremce wkładamy do zimnego piekarnika (jeżeli wcześniej chleb już tam był, nie wyciągamy go) włączamy chleb na 180 oC góra/dół i pieczemy przez około 50-90 minut, do zarumienienia skórki.
Po wystygnięciu chleba, zajadamy się 🙂