Bezjajeczny Biszkopt z Malinami

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 60 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki gryczanej
  • 1,5 – 2 szklanek mleka roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100g oleju kokosowego (roztopiony)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 150g malin

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę, proszek, cukier mieszamy z olejem i mlekiem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gdy ciasto będzie za gęste można dodać więcej mleka.  Dodajemy sodę gaszoną octem.  Mieszamy delikatnie, jednak dość szybko. Górę posypujemy malinami i wkładamy do rozgrzanego w 180oC  (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka).

 

CAŁOŚĆ: 

Ostudzone ciasto kroimy na kawałki. Udekorować je można bitą śmietaną lub delikatną polewą czekoladową.

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz