Budyń Jaglany z Sosem Czekoladowym

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 40 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody
  • 2 laski wanilii/łyżka odżywki białkowej (wanilia)
  • łyżeczka ksylitolu (jeżeli potrzebujesz bardziej słodkiego budyniu)
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 100g malin

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

BUDYŃ:

Kaszę jaglaną opłucz zimną wodą, wrzuć do garnka i zalej zagotowaną wodą (2,5 szklanki). Gotuj na małym ogniu ok 20 minut (aż kasza wchłonie całość wody). Wystudź lekko kaszę, następnie dodaj łyżkę odżywki białkowej lub ziarenka z 2 lasek wanilii, ksylitol. Całość przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodaj trochę niegazowanej wody i ponownie zmiksuj.

 

MUS MALINOWY:

Lekko schłodzone maliny – 80g miksujemy w blenderze na gładko.

 

SOS CZEKOLADOWY:

Do kakao dodajemy roztopiony olej kokosowy i mieszamy do połączenia składników.

 

CAŁOŚĆ: 

Gotowy budyń przelewamy w połowie do 2 wysokich szklanek, zalewamy musem malinowym. Na to dajemy kolejną część budyniu. Całość dekorujemy na górze całymi malinami i polewamy sosem czekoladowym.

Taki deser można podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce i podawać na zimno. Mi, najbardziej smakuje na ciepło!  Smacznego!

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz