Chipsy z Buraków

Fitaris.pl / Przepisy  / Chipsy z Buraków

Chipsy z Buraków

liczba porcji: 4

czas przygotowania: 4-6h lub około 1h w zależności od wyboru sposobu przygotowania

                               

SKŁADNIKI:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • dowolne przyprawy (u mnie majeranek)
  • łyżka roztopionego masła klarowanego/oleju kokosowego – przy użyciu piekarnika

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

BURAKI:

Buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na specjalnej szatkownicy do warzyw lub gdy jej nie mamy na maszynce do krojenia chleba, albo po prostu nożem. Musimy jedynie zadbać o to aby plasterki były na prawdę cieniutkie. Tak przygotowane ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowym z nadmiaru soków i opcjonalnie posypujemy dowolnymi przyprawami.

 

PRZYGOTOWANIE W SUSZARCE DO GRZYBÓW:

Układamy pokrojone buraki na suszarce do warzyw/grzybów  dzieląc je na 4 warstwy. Najlepiej rozłożyć buraki tak, aby plasterki jak najmniej nachodziły na siebie.

Włączamy urządzenie i suszymy nasze buraki. Co godzinę przekładając kratownicę z najniższego poziomu na najwyższy. Gdy buraki będą już wysuszone, umieszczamy je w papierowej torebce i przechowujemy nawet do kilku dni.

 

PRZYGOTOWANIE W PIEKARNIKU:

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy pokrojone w cieniutkie plasterki buraki. Roztopionym tłuszczem delikatnie je smarujemy z wierzchu. Pieczemy w temp. 180 0C,  około 20 minut, po tym czasie przewracamy je na drugą stronę i podpiekamy kolejne 20 minut. Tak aby były chrupkie, a nie spalone.

Gotowe buraki odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w papierowej torebce.

 

* czas suszenia oraz pieczenia może różnić się w zależności od mocy urządzenia

 

Zarówno z suszarki jak i z piekarnika smakują wyśmienicie, jednak nieco inaczej.  Wypróbujcie, który sposób bardziej Wam odpowiada! 

 

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz