Czekoladki Waniliowe

Fitaris.pl / Przepisy  / Czekoladki Waniliowe

Czekoladki Waniliowe

liczba porcji: ok. 20

czas przygotowania: 1,5h

                               

SKŁADNIKI:

  • pasta kokosowa w kostce
  • ok. 3/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 4 łyżki odżywki białkowej (u mnie waniliowa)
  • ok. 20g oleju kokosowego
  • surowe ziarna kakao do posypania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

MASA:

Pastę kokosową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy zyska już kremową konsystencję dodajemy do niej nasze mleczko i energicznie mieszamy (dobrze jest dodawać je powoli, tak aby konsystencja nie była za rzadka). UWAGA! (czasem może zdarzyć się tak, że masa lekko się zetnie) wtedy odstawiamy do wystygnięcia i energicznie mieszamy, aż na nowo się połączy). Do lekko ochłodzonej masy dodajemy łyżkę odżywki białkowej i mieszamy do idealnego połączenia składników, odstawiamy na chwilę.  Zimną masę przekładamy  do foremek papierowych i wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Gdy nasza czekoladka jest już zastygnięta, zabieramy się za przygotowanie polewy.

 

POLEWA:

Olej kokosowy roztapiamy i łączymy z pozostałą ilością  odżywki białkowej. W zależności od producenta odżywki, będzie powstawała inna konsystencja, stąd ilość oleju kokosowego jest orientacyjna.  Musisz uzyskać konsystencję płynną.

 

CAŁOŚĆ:

Czekoladki wyciągamy z foremek i obtaczamy w przygotowanej polewie. Posypujemy ziarnami kakao szybko, ponieważ na tak zmarzniętej masie, czekolada szybko zastyga.  Wkładamy na 10 minut do zamrażalnika i ….

Nasze czekoladki są już gotowe! 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz