Czekoladowo – Bananowe Babeczki Bezglutenowe

Fitaris.pl / Przepisy  / Czekoladowo – Bananowe Babeczki Bezglutenowe

Czekoladowo – Bananowe Babeczki Bezglutenowe

liczba porcji: 15

czas przygotowania: 60 minut 

 

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki gryczanej
  • 1,5 – 2 szklanek mleka roślinnego
  • 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100g oleju kokosowego (roztopiony)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 banany

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę, proszek, cukier oraz przyprawy mieszamy z olejem i mlekiem. Całość energicznie mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję śmietany) dolewamy więcej mleka. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę banany i całość mieszamy. Kolejnym, ostatnim krokiem jest dodanie sody gaszonej octem.  Mieszamy delikatnie, jednak dość szybko i przelewamy do małych foremek. U mnie była to forma wyłożona papierowymi foremkami na babeczki i to też najlepiej się sprawdza, ponieważ ciasto delikatnie przywiera do formy. Wkładamy do rozgrzanego w 180oC  (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka).

 

CAŁOŚĆ: 

Przekładamy do ładnego pudełeczka lub na talerzyk i cieszymy się zdrową słodkością! 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz