
Domowe Musli
liczba porcji: 6-8
czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 100g płatków owsianych
- 30g oleju kokosowego
- 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła
- 30g jagód goji
- 2 sztuki suszonych daktyli
- 20g żurawiny suszonej
- 30g wiórek kokosowych
- 20g płatków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PŁATKI:
W misce umieszczamy płatki owsiane oraz wszystkie inne dodatki. Olej kokosowy roztapiamy w garnku – następnie wlewamy do miski. Dodajemy łyżkę miodu ( musi on mieć konsystencję płynną, aby dobrze połączył się ze składnikami suchymi).
Wszystko razem mieszamy dokładnie i wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 150oC przez ok. 20 minut – dobrze jest, co jakiś czas przemieszać naszą mieszankę. Gdy płatki się zarumienią – to znak, że należy je wyciągnąć, ponieważ każdy piec piecze inaczej, dlatego wartość pieczenia jest orientacyjna 🙂
CAŁOŚĆ:
Całość wyciągamy z piekarnika i studzimy. Musli możemy podać z jogurtem naturalnym bądź roślinnym mlekiem. Jest przepyszne!
Pamiętajcie, aby przechowywać je w zamkniętym pojemniczku – najlepiej szklanym słoiczku.
Przygotuj ten przepis z Kuchnią Fitaris.pl!