Domowe Musli

Fitaris.pl / Przepisy  / Domowe Musli

Domowe Musli

liczba porcji: 6-8

czas przygotowania: 30 minut

                               

SKŁADNIKI:

  • 100g płatków owsianych
  • 30g oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła
  • 30g jagód goji
  • 2 sztuki suszonych daktyli
  • 20g żurawiny suszonej
  • 30g wiórek kokosowych
  • 20g płatków kokosowych

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

PŁATKI:

W misce umieszczamy płatki owsiane oraz wszystkie inne dodatki. Olej kokosowy roztapiamy w garnku – następnie wlewamy do miski. Dodajemy łyżkę miodu ( musi on mieć konsystencję płynną, aby dobrze połączył się ze składnikami suchymi).

Wszystko razem mieszamy dokładnie i wykładamy na małą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 150oC przez ok. 20 minut – dobrze jest, co jakiś czas przemieszać naszą mieszankę. Gdy płatki się zarumienią – to znak, że należy je wyciągnąć, ponieważ każdy piec piecze inaczej, dlatego wartość pieczenia jest orientacyjna 🙂

 

CAŁOŚĆ:

Całość wyciągamy z piekarnika i studzimy. Musli możemy podać z jogurtem naturalnym bądź roślinnym mlekiem. Jest przepyszne!

Pamiętajcie, aby przechowywać je w zamkniętym pojemniczku – najlepiej szklanym słoiczku.

 

Przygotuj ten przepis z Kuchnią Fitaris.pl!

 

 

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz