
Faszerowane Łódeczki z Cukinii
liczba porcji: 4
czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 4 większe cukinie
- ok. 300g mięsa wieprzowego (wcześniej zmielonego)
- 2 świeże pomidory
- 1 mała cebula
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: bazylia, czosnek, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MIĘSO:
Mielone mięso podpiekamy na patelni do miękkości razem z odrobiną soli, pieprzu i cebuli.
FARSZ:
Cukinie przecinamy wzdłuż i wyciągamy łyżeczką jej środek, tworząc wgłębienie. Kawałki cukinii kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z pomidorami obranymi ze skórki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy na nią cukinię, pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu około 15 minut, aż cały sok z pomidorów odparuje i zyskamy gęste nadzienie. Całość mieszamy z mięsem mielonym.
CAŁOŚĆ:
Przecięte cukinie układamy na blachę wyłożoną papierem. Środek wypełniamy naszym farszem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180oC na około 15-20 minut, do momentu, kiedy cukinie będą miękkie.
UWAGA! Dodając mięso, robimy to powoli, najpierw pewną część, później resztę, tak aby nie było go za dużo w naszym farszu. Ilość potrzebnego mięsa może ulec zmianie w zależności od tego jak duże będą cukinie. Nadmiar mięsa możemy wtedy zostawić i przeznaczyć na spaghetti. 🙂