Faszerowane Łódeczki z Cukinii

Fitaris.pl / Przepisy  / Faszerowane Łódeczki z Cukinii

Faszerowane Łódeczki z Cukinii

liczba porcji: 4

czas przygotowania: 40 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 4 większe cukinie
  • ok. 300g mięsa wieprzowego (wcześniej zmielonego)
  • 2 świeże pomidory
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: bazylia, czosnek, sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

MIĘSO:

Mielone mięso podpiekamy na patelni do miękkości razem z odrobiną soli, pieprzu i cebuli.

 

FARSZ:

Cukinie przecinamy wzdłuż i wyciągamy łyżeczką jej środek, tworząc wgłębienie. Kawałki cukinii kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z pomidorami obranymi ze skórki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i wrzucamy na nią cukinię, pomidory, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu około 15 minut, aż cały sok z pomidorów odparuje i zyskamy gęste nadzienie. Całość mieszamy z mięsem mielonym.

 

CAŁOŚĆ: 

Przecięte cukinie układamy na blachę wyłożoną papierem. Środek wypełniamy naszym farszem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego w 180oC na około 15-20 minut, do momentu, kiedy cukinie będą miękkie.

UWAGA! Dodając mięso, robimy to powoli, najpierw pewną część, później resztę, tak aby nie było go za dużo w naszym farszu. Ilość potrzebnego mięsa może ulec zmianie w zależności od tego jak duże będą cukinie. Nadmiar mięsa możemy wtedy zostawić i przeznaczyć na spaghetti. 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz