
Fit Pizza na Bezglutenowym Cieście
liczba porcji: 4
czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
- 260g mąki gryczanej
- 190g oleju kokosowego
- łyżka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii suszonej + kilka świeżych listków
- dowolne dodatki (u mnie: kiełbasa, boczek, rukola, pomidory, cebula)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, proszek, cukier przesiekać z olejem kokosowym. Dodaj mleko i energicznie połączyć składniki. Całość wstawić do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie, wypełniamy formę na tartę ciastem, które targamy w kawałki. Pamiętaj aby wyłożyć boki foremki ciastem. Wkładamy do nagrzanego w 180OC piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta (35 minut).
SOS POMIDOROWY NA SPÓD:
Przecier pomidorowy (3 łyżki) mieszamy z suszoną bazylią i przeciśniętym czosnkiem.
CAŁOŚĆ:
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągło, wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 180 oC na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy pizzę z pieca i smarujemy sosem pomidorowym. Na to wykładamy wszystkie składniki i wkładamy do pieca na około 15 minut – do momentu, kiedy brzegi ciasta będą wypieczone.
Idealna na wieczór we dwoje 🙂