
Kokosowe Pralinki Dla Alergików
liczba porcji: 4
czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
SKŁADNIKI:
- ok. 150g kokosu
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- łyżka oleju kokosowego schłodzonego
- 100g oleju kokosowego (roztopiony)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
PRALINY:
Kokos lekko rumienimy w piekarniku. Gdy wiórki wystygną, dodajemy mleczko kokosowe i olej kokosowy. Konsystencja ma być zwarta, tak żeby wiórki nie były suche. Gdy jednak dojdzie do takiej sytuacji, można dodać więcej mleczka. Całość mieszamy i formujemy w dowolnym kształcie. Wkładamy do zamrażarki na ok 10 minut.
CZEKOLADA:
Mleczną czekoladę roztapiamy i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym naczyniu mieszamy roztopiony olej kokosowy i surowe kakao.
CAŁOŚĆ:
Schłodzone pralinki smarujemy mleczną, roztopioną czekoladą, najlepiej nadaje się do tego pędzelek gumowy bądź łyżeczka. Gdy wszystkie pralinki mamy gotowe, polewamy je dekorując surową czekoladą. Całość odstawiamy do lodówki na ok 1h. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia i podzielenia się z najbliższymi. 🙂