
Kokosowo – Daktylowe Ciasteczka Raw
liczba porcji: ok. 25 sztuk
czas przygotowania: 15 minut + oczekiwanie
SKŁADNIKI:
- 100g daktyli
- 25g oleju kokosowego i 40g oleju kokosowego (roztopionego)
- szczypta soli x2
- 80g orzechów brazylijskich
- 25g mąki kokosowej
- ok. 1 łyżki płynnego słodzidła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MASA Z DAKTYLI:
Daktyle zalać przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i razem z 25g oleju i szczyptą soli zmiksować na gładką masę.
MASA Z ORZECHÓW:
Namoczone przez około 20 minut orzechy odsączyć z wody. Zmiksować na gładką masę razem z 40g oleju, mąką kokosową, szczyptą soli i słodzidłem.
CAŁOŚĆ:
Masę z daktyli wykładamy na dnie pojemnika plastikowego wyłożonego folią lub papierem. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie drugą masę – z orzechów wykładamy na masę daktylową, wyrównując powierzchnię. Wkładamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie batoniki są gotowe do spożycia. Wystarczy je tylko pokroić i ewentualnie udekorować.
Przechowujemy je w zamrażalniku do 5 dni, chociaż szczerze powiem, ciężko je utrzymać przez tyle dni. U mnie zniknęły w ciągu 2 dni. 🙂