
Kokosowo – Kasztanowe Babeczki
liczba porcji: 8
czas przygotowania: 60 minut
SKŁADNIKI:
- 70g mąki kasztanowej
- 50g mąki kokosowej
- 50g oleju kokosowego
- ok. 1/8 szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g płatków owsianych
- mrożone maliny
- dowolne słodzidło (oczywiście oprócz cukru)
- ok. 100g mrożonych malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mąkę kasztanową, kokosową i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Dodać zimny olej kokosowy i przesiekać go razem z mąką, a następnie dodać mleko. Ciasto energicznie zagniatamy. Powinno być plastyczne i delikatnie mokre, jeżeli nie uzyskamy takiej konsystencji można dodać nieco więcej mleka. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i jeszcze raz zagniatamy. Tak przygotowane rwiemy na kawałki i wykładamy nim foremki do babeczek.
BUDYŃ:
Płatki owsiane zalewamy na 5 minut zimną wodą do przykrycia. Po tym czasie dodajemy trochę ciepłej wody i zagotowujemy cały czas mieszając, aby płatki miały kremową konsystencję – budyniu. Można dodać więcej wody, gdy nasz budyń będzie bardzo gęsty. Dodajemy dowolne słodzidło i miksujemy na gładką masę.
CAŁOŚĆ:
Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego w 180oC piekarnika góra/dół i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia. Gdy ciasto będzie jeszcze niedopieczone, przykrywamy je folią i pieczemy przez kilka minut. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy je i studzimy. Następnie wypełniamy babeczki budyniem i posypujemy zmiksowanymi mrożonymi malinami. Wkładamy do lodówki i… gotowe! 🙂