Kokosowo – Kasztanowe Babeczki

Fitaris.pl / Przepisy  / Kokosowo – Kasztanowe Babeczki

Kokosowo – Kasztanowe Babeczki

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 60 minut 

 

SKŁADNIKI:

  • 70g mąki kasztanowej
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g oleju kokosowego
  • ok. 1/8 szklanki mleka roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g płatków owsianych
  • mrożone maliny
  • dowolne słodzidło (oczywiście oprócz cukru)
  • ok. 100g mrożonych malin

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę kasztanową, kokosową i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę. Dodać zimny olej kokosowy i przesiekać go razem z mąką, a następnie dodać mleko. Ciasto energicznie zagniatamy. Powinno być plastyczne i delikatnie mokre, jeżeli nie uzyskamy takiej konsystencji można dodać nieco więcej mleka. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i jeszcze raz zagniatamy. Tak przygotowane rwiemy na kawałki i wykładamy nim foremki do babeczek.

 

BUDYŃ: 

Płatki owsiane zalewamy na 5 minut zimną wodą do przykrycia. Po tym czasie dodajemy trochę ciepłej wody i zagotowujemy cały czas mieszając, aby płatki miały kremową konsystencję – budyniu. Można dodać więcej wody, gdy nasz budyń będzie bardzo gęsty. Dodajemy dowolne słodzidło i miksujemy na gładką masę.

 

CAŁOŚĆ: 

Foremki z ciastem wkładamy do nagrzanego w 180oC piekarnika góra/dół i pieczemy przez około 30 minut do zarumienienia. Gdy ciasto będzie jeszcze niedopieczone, przykrywamy je folią i pieczemy przez kilka minut. Po upływie czasu pieczenia wyciągamy je i studzimy. Następnie wypełniamy babeczki budyniem i posypujemy zmiksowanymi mrożonymi malinami. Wkładamy do lodówki i… gotowe! 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz