Kopytka Bez Glutenu i Bez Jajek

Fitaris.pl / Przepisy  / Kopytka Bez Glutenu i Bez Jajek

Kopytka Bez Glutenu i Bez Jajek

liczba porcji: 2-3

czas przygotowania: 1h

 

SKŁADNIKI:

  • 500g surowych ziemniaków
  • ok. 75g mąki ziemniaczanej
  • kawałek boczku
  • 10g masła klarowanego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu od razu należy przecisnąć je przez praskę. Całość mieszamy, aby ziemniaki lekko się ze sobą zwarły, najlepiej zrobić to w większej misce, aby rozłożyć ziemniaki na jej dnie. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak nasze ziemniaki są już zimne z całości miski wydzielamy 1/4, wybieramy z tej części nasze ziemniaki i przekładamy je na  pozostałe. W tą „lukę” wsypujemy mąkę ziemniaczaną mniej więcej do wysokości pozostałego ciasta. około 75g przy 500g ziemniaków. Ciasto energicznymi ruchami wyrabiamy. Powinno mieć taką konsystencję, żę łatwo z niego zrobić kluskę. Jeżęli ciasto się rozwala, można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane dzielimy na 2 porcje i formujemy w rulonik. Tniemy pod skosem, aby powstały „paseczki”.

 

CAŁOŚĆ: 

Kopytka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez ok. 7 minut – do wypłynięcia na wierzch. W tym czasie pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i smażymy razem z masłem. Po ugotowaniu kopytek odcedzamy je i wykładamy na patelnię. Podpiekamy z obu stron.

 

Zjadamy na obiad 🙂

 

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz