
Kopytka Bez Glutenu i Bez Jajek
liczba porcji: 2-3
czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
- 500g surowych ziemniaków
- ok. 75g mąki ziemniaczanej
- kawałek boczku
- 10g masła klarowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Obrane i pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu od razu należy przecisnąć je przez praskę. Całość mieszamy, aby ziemniaki lekko się ze sobą zwarły, najlepiej zrobić to w większej misce, aby rozłożyć ziemniaki na jej dnie. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak nasze ziemniaki są już zimne z całości miski wydzielamy 1/4, wybieramy z tej części nasze ziemniaki i przekładamy je na pozostałe. W tą „lukę” wsypujemy mąkę ziemniaczaną mniej więcej do wysokości pozostałego ciasta. około 75g przy 500g ziemniaków. Ciasto energicznymi ruchami wyrabiamy. Powinno mieć taką konsystencję, żę łatwo z niego zrobić kluskę. Jeżęli ciasto się rozwala, można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane dzielimy na 2 porcje i formujemy w rulonik. Tniemy pod skosem, aby powstały „paseczki”.
CAŁOŚĆ:
Kopytka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez ok. 7 minut – do wypłynięcia na wierzch. W tym czasie pokrojony boczek wrzucamy na patelnię i smażymy razem z masłem. Po ugotowaniu kopytek odcedzamy je i wykładamy na patelnię. Podpiekamy z obu stron.
Zjadamy na obiad 🙂