Krem Brokułowy

liczba porcji: 4

czas przygotowania: 1,5h

 

SKŁADNIKI:

  • skrzydło z indyka bądź dowolne inne mięso na rosół
  • duży brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 seleru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • czarny sezam do
  • dekoracji

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

KREM:

Mięso zalać około 2 litrami wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać resztę (marchewka, seler, pietruszka pokrojone w kostkę) oraz czosnek. Gotować przez kolejne 30 minut. Po tym czasie dodać połamany z mniejsze różyczki brokuł i gotować do jego miękkości. Tak gotową zupę odstawiamy chwilkę do przestygnięcia. Kolejny etap to przelanie zupy do blendera. Ale UWAGA! wybieramy gęstą część zupy, a wodę zostawiamy w garnku. Miksujemy i sprawdzamy konsystencję – w tym momencie możemy dolać pozostałą część w takiej ilości aby krem był gęsty.

 

CAŁOŚĆ: 

Krem przelewamy do małych miseczek, posypujemy czarnym sezamem i dekorujemy listkami bazylii. Tak pięknie prezentującą  się zupę, możemy podawać do codziennego menu a także na wyjątkowe okazje. Jeżeli chcesz możesz wzbogacić zupę poszarpanym mięsem, na którym została ona przyrządzona. Smacznego.

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz