
Orzechowe Batoniki Raw
liczba porcji: 18
czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- 65g orzechów nerkowca
- 95g orzechów włoskich
- 30g wiórek kokosowych
- 60g daktyli suszonych
- łyżka kakao
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MASA:
Daktyle zalać przegotowaną wodą i odstawić na 15 minut. W tym czasie zmiksować kokos na gładko, tak by powstała „masa”. Orzechy nerkowca i włoskie posiekać na drobno i zmieszać z powstałą masą kokosową. Daktyle z odrobiną wody, w której były namoczone miksujemy na gładko i mieszamy z pozostałymi składnikami dodając kakao.
CAŁOŚĆ:
Całość przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia pojemnika plastikowego. Dobieramy wielkość pojemniczka w zależności od tego czy chcemy wyższe czy niższe batoniki. Formujemy równo masę, przykrywamy pokrywką i wkładamy na ok 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na mniejsze prostokąty.
Batoniki są idealne na wyjścia 🙂 Zamiast szukać po sklepach słodkości, gdy jesteśmy poza domem, bez problemu możemy sięgnąć po nasz batonik. Pyszny i sycący 🙂