Orzechowo Czekoladowe Ciasteczka

Fitaris.pl / Przepisy  / Orzechowo Czekoladowe Ciasteczka

Orzechowo Czekoladowe Ciasteczka

liczba porcji: 12

czas przygotowania: +/-50 minut

                               

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego (wystudzone)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru ze stevii (opcjonalnie)
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka orzechów włoskich lub dowolnie wybranych

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

SPÓD:

Mąkę łączymy z jedną łyżką stevii oraz szczyptą soli. Dolewamy przestudzone masło klarowane. Całość idealnie łączymy.

Jeżeli ciasto jest suche na tyle, że nie chce się połączyć – dodajemy masła.

Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, wypływa z niego masło –  dodajemy mąkę.

 

Musicie zobaczyć, ponieważ każda mąka kokosowa różni się chłonnością. Ciasto powinno być zwarte i wilgotne.

 

GÓRA:

Porcję oleju kokosowego roztapiamy i łączymy z łyżką stevii oraz kakao. Zostawiamy na chwilę do zgęstnienia.

 

CAŁOŚĆ:

Gotowe ciasto rozkładamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. W zależności od tego, czy chcemy cieniutkie ciasteczka czy grube, format blaszki może być dowolny. Tak przygotowane ciasto, wyrównane i dobrze ubite wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temp. 180oC. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Gdy ciasto jest zimne, wkładamy do zamrażalnika i w tym czasie przygotowujemy opisaną powyżej polewę.

Po ok. 15 minutach wyciagamy ciasto i rozkładamy na nim naszą porcję orzechów. A puste przestrzenie wypełniamy czekoladą delikatnie przejeżdżając również po orzechach.

10 minut w zamrażarce i… GOTOWE!  Przed krojeniem na ciasteczka, najlepiej wyciągnąć ciasto na 15 minut, aby nabrało temperatury pokojowej.

 

Powodzenia! Dajcie znać, czy Wam też tak obłędnie zasmakowały!

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz