
Orzechowo Czekoladowe Ciasteczka
liczba porcji: 12
czas przygotowania: +/-50 minut
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki roztopionego masła klarowanego (wystudzone)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru ze stevii (opcjonalnie)
- 2 duże łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki kakao
- szklanka orzechów włoskich lub dowolnie wybranych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
SPÓD:
Mąkę łączymy z jedną łyżką stevii oraz szczyptą soli. Dolewamy przestudzone masło klarowane. Całość idealnie łączymy.
Jeżeli ciasto jest suche na tyle, że nie chce się połączyć – dodajemy masła.
Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, wypływa z niego masło – dodajemy mąkę.
Musicie zobaczyć, ponieważ każda mąka kokosowa różni się chłonnością. Ciasto powinno być zwarte i wilgotne.
GÓRA:
Porcję oleju kokosowego roztapiamy i łączymy z łyżką stevii oraz kakao. Zostawiamy na chwilę do zgęstnienia.
CAŁOŚĆ:
Gotowe ciasto rozkładamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. W zależności od tego, czy chcemy cieniutkie ciasteczka czy grube, format blaszki może być dowolny. Tak przygotowane ciasto, wyrównane i dobrze ubite wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut w temp. 180oC. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Gdy ciasto jest zimne, wkładamy do zamrażalnika i w tym czasie przygotowujemy opisaną powyżej polewę.
Po ok. 15 minutach wyciagamy ciasto i rozkładamy na nim naszą porcję orzechów. A puste przestrzenie wypełniamy czekoladą delikatnie przejeżdżając również po orzechach.
10 minut w zamrażarce i… GOTOWE! Przed krojeniem na ciasteczka, najlepiej wyciągnąć ciasto na 15 minut, aby nabrało temperatury pokojowej.
Powodzenia! Dajcie znać, czy Wam też tak obłędnie zasmakowały!