
Pralinki z Kokosowym Kremem
liczba porcji: 20
czas przygotowania: 3,5h
SKŁADNIKI:
- pasta kokosowa w kostce
- 200ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki kakao
- olej kokokosowy ok. 50g
- opcjonalnie dowolne słodzidło (np.ksylitol) , ale czekoladki i bez tego są przepyszne! 🙂
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
BATONIK:
Pastę kokosową przekładamy do miseczki i podgrzewamy w kąpięli wodnej, aż do uzyskania jednolitej płynnej masy. W osobnym garnku podgrzewamy nasze mleczko kokosowe, oba składniki energicznie mieszamy i odstawimy do wystygnięcia. Gotową masę wkładamy do foremek i odstawiamy do zamrażalnika na ok 2-3h. Jeżeli po tym czasie nasze pralinki będą łatwo wychodziły z foremek – możemy działać dalej!
POLEWA:
Olej kokosowy roztapiamy, dodajemy kakao i (opcjonalnie) cukier puder. Mieszamy do połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Pralinki wyciągamy z zamrażalnika i polewamy przygotowaną czekoladą, która błyskawicznie na nich zastyga. Takie pralinki przechowujemy w lodówce lub mrozimy i wyciągamy ok 20 minut przed zjedzeniem!