
Spaghetti na Gryczanym Makaronie
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
- 150g makaronu gryczanego
- 300g karczku
- świeże pomidory
- łyżka masła klarowanego
- przyprawy: bazylia, czosnek, sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MIĘSO:
Surowy karczek zmielić i smażyć na patelni z łyżką masła klarowanego, dodaj sól do smaku. Smażymy przez około 20 minut, sprawdzając czy mięso nie jest surowe.
MAKARON:
Porcję makaronu zalać wrzątkiem i gotować przez około 10 minut. Gotowy przelać zimną wodą, aby się nie sklejał.
SOS:
Dwa duże pomidory zmielić i wrzucić na patelnię, dusić tak długo, aż cała woda odparuje i sos stanie się gęsty. Dodać: sól i pieprz do smaku, oraz ząbek czosnku i kilka świeżych listków bazylii. Gotujemy przez ok 5 minut.
CAŁOŚĆ:
Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i na samą górę układamy porcję mięsa. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Jemy!