Spaghetti na Gryczanym Makaronie

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 40 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 150g makaronu gryczanego
  • 300g karczku
  • świeże pomidory
  • łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: bazylia, czosnek, sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

MIĘSO:

Surowy karczek zmielić i smażyć na patelni z łyżką masła klarowanego, dodaj sól do smaku. Smażymy przez około 20 minut, sprawdzając czy mięso nie jest surowe.

 

MAKARON:

Porcję makaronu zalać wrzątkiem i gotować przez około 10 minut. Gotowy przelać zimną wodą, aby się nie sklejał.

 

SOS:

Dwa duże pomidory zmielić i wrzucić na patelnię, dusić tak długo, aż cała woda odparuje i sos stanie się gęsty. Dodać: sól i pieprz do smaku, oraz ząbek czosnku i kilka świeżych listków bazylii. Gotujemy przez ok 5 minut.

 

CAŁOŚĆ: 

Wykładamy makaron na talerz, polewamy sosem i na samą górę układamy porcję mięsa. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Jemy!

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz