Szarlotka Bez Glutenu

Fitaris.pl / Przepisy  / Szarlotka Bez Glutenu

Szarlotka Bez Glutenu

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 65 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 260g mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego
  • 190g oleju kokosowego (mocno schłodzony)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cynamonu
  • dowolne słodzidło, gdy lubisz bardzo słodkie ciasta 🙂

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy proszek, *(słodzidło), proszek do pieczenia.  Na ciasto wykładamy olej kokosowy i siekamy razem z mąką.  Dodajemy mleko i zaczynamy energicznie wyrabiać ciasto. Gdy jest już gotowe dzielimy je na 2/3 i 1/3, umieszczamy w woreczku i wkładamy do lodówki na ok 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta i wykładamy nią blachę rwąc nierówne kawałki.

Ciasto umieszczamy na ok. 20 minut w piecu góra/dół w temperaturze 180oC, do lekkiego zarumienienia ciasta.  W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

 

NADZIENIE: 

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i zagotowujemy mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.

 

CAŁOŚĆ: 

Po upływie 20 minut, gdy ciasto lekko się zarumieni, wyciągamy je i wykładamy na nie nasze przygotowane jabłka (gdy jeszcze są delikatnie ciepłe nic się nie stanie). Na całość kruszymy naszą pozostałą część ciasta. Wkładamy do pieca na kolejne ok. 15 minut. Tak by nasza posypka była chrupiąca.

Gotowe ciasto wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia. Smacznego!

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz