Wegańskie Brownie z Batatów

Fitaris.pl / Przepisy  / Wegańskie Brownie z Batatów

Wegańskie Brownie z Batatów

liczba porcji: 8/10 w zależności od wielkości

czas przygotowania: 45 minut 

 

SKŁADNIKI:

  • 600g batatów
  •  2/3 szklanki mąki kokosowej
  •  1/2 szklanki mąki kasztanowej lub gryczanej
  • ok.14 sztuk daktyli suszonych
  • 6 łyżki kakao
  • słodzidło (opcjonalnie) jeżeli lubisz bardzo słodkie ciasta

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

MASA:

Bataty obrać ze skórki, pokroić w kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie daktyle zalać wrzątkiem i odstawić. Po ugotowaniu batatów, należy je zmiksować na gładką masę. Dodać daktyle i ponownie zmiksować. Połączyć z pozostałymi składnikami, wyrabiając ciasto ręcznie w misce.

 

CAŁOŚĆ: 

Tak przygotowaną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego w 180oC piekarnika i pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz