
Wegańskie Michałki
liczba porcji: 8
czas przygotowania: 50 minut
SKŁADNIKI:
- 80g masła orzechowego
- 50g oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 50g mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- cała gorzka czekolada
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
MASA:
Masło orzechowe oraz olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po tym czasie wlewamy nasze mleczko kokosowe i energicznie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie 2 łyżek mąki kokosowej. Teraz należy bardzo dobrze połączyć składniki, tak aby cała masa stała się znacznie gęstsza. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i łączymy z 2 łyżkami orzechów włoskich. Pamiętaj, że muszą one być posiekane na drobne kawałeczki. Teraz już tylko wystarczy wyłożyć naszego „michałka” do pojemnika plastikowego wyłożonego folią. Dobrze ugniatamy i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
POLEWA:
Należy roztopić całą czekoladę w kąpieli wodnej oraz ją ostudzić (nie za mocno, aby czekolada nie była zbyt gęsta).
CAŁOŚĆ:
Wyjmujemy masę z zamrażalnika i kroimy w kształcie cukierków michałków. Polewamy przygotowaną czekoladą i ponownie chłodzimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie czekolada jest zastygnięta, a nasze pyszności gotowe są do zjedzenia!
*Cukierki przechowujemy w lodówce.
Przygotuj ten przepis z Kuchnią Fitaris.pl!