Wegańskie Michałki

Fitaris.pl / Przepisy  / Wegańskie Michałki

Wegańskie Michałki

liczba porcji: 8

czas przygotowania: 50 minut 

 

SKŁADNIKI:

  • 80g masła orzechowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 50g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • cała gorzka czekolada

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

MASA:

Masło orzechowe oraz olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po tym czasie wlewamy nasze mleczko kokosowe i energicznie mieszamy.  Kolejnym krokiem jest dodanie 2 łyżek mąki kokosowej. Teraz należy bardzo dobrze połączyć składniki, tak aby cała masa stała się znacznie gęstsza. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i łączymy z 2 łyżkami orzechów włoskich. Pamiętaj, że muszą one być posiekane na drobne kawałeczki.  Teraz już tylko wystarczy wyłożyć naszego „michałka” do pojemnika plastikowego wyłożonego folią. Dobrze ugniatamy i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

 

POLEWA: 

Należy roztopić całą czekoladę w kąpieli wodnej oraz ją ostudzić (nie za mocno, aby czekolada nie była zbyt gęsta).

 

CAŁOŚĆ: 

Wyjmujemy masę z zamrażalnika i kroimy w kształcie cukierków michałków. Polewamy przygotowaną czekoladą i ponownie chłodzimy przez ok. 10 minut. Po tym czasie czekolada jest zastygnięta, a nasze pyszności gotowe są do zjedzenia!

*Cukierki przechowujemy w lodówce.

 

Przygotuj ten przepis z Kuchnią Fitaris.pl!

 

 

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz