Wielkanocna Babka Bezglutenowa

Fitaris.pl / Przepisy  / Wielkanocna Babka Bezglutenowa

Wielkanocna Babka Bezglutenowa

liczba porcji: 18

czas przygotowania: 45 minut

 

SKŁADNIKI:

  • 250g mąki gryczanej
  • 1,5 – 2 szklanek mleka roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 100g oleju kokosowego (roztopiony)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • skórka z 2 dużych cytryn
  • 3 łyżki soku jagodowego
  • 150g cukru pudru z ksylitolu

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

CIASTO:

Mąkę, proszek, ksylitol oraz  mieszamy z olejem i mlekiem, dodajemy startą skórkę z 2 cytryn. Gdyby ciasto było za gęste (powinno mieć konsystencję śmietany) dolewamy więcej mleka. Całość mieszamy na gładką masę. Dodajemy sodę gaszoną octem.  Mieszamy delikatnie, jednak dość szybko i przelewamy do formy na babkę świąteczną. Wkładamy do rozgrzanego w 180oC  (góra i dół) piekarnika. Pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).

 

LUKIER:

Do podgrzanego soku z jagód (u mnie przegotowane jagody, przeciśnięte przez gazę) dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy do połączenia składników.

 

CAŁOŚĆ: 

Upieczoną, przestygniętą babkę dekorujemy naszym lukrem i posypujemy startą (na większych oczkach) skórką z cytryny.

Wszystkiego dobrego… 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz