Zdrowe Źródła Węglowodanów

Jeszcze do niedawna węglowodany były podstawowym produktem w znanej każdemu piramidzie żywienia. Dziś ich miejsce zajmuje aktywność fizyczna oraz inne produkty. Czy nowy trend nazywany przez niektórych „węglowodanofobią” ma swoje uzasadnienie? Czy pozbywając się z diety całkowicie węglowodanów dokonujemy słusznego wyboru?

Węglowodany zwane inaczej cukrami są chemicznymi związkami organicznymi zbudowanymi z atomów węgla, tlenu i wodoru, dostarczającymi nam energii o wartości 4 kcal/g.

Poniżej ich podział z przykładowymi produktami, w których dany cukier występuje. Tutaj też chciałabym zaznaczyć, że choć wszystkie węglowodany są cukrami, to nie wszystkie cukry są węglowodanami. W przeciwnym razie moglibyśmy jeść czysty cukier z przewodnią myślą „wprowadzam węglowodany do swojej diety” 🙂 Z przymrużeniem oka, wracając do podziału:

 

PROSTE 

  • Jednocukry(monosacharydy) – glukoza/fruktoza

Występowanie:

  • owoce ( przy czym nie działają w organizmie tak samo jak cukier ze względu na zawartość innych cennych substancji)
  • batoniki
  • sklepowe ciasta
  • syropy słodzące/sosy glukozowo-fruktoze
  • większość żywności przetworzonej

 

ZŁOŻONE:

  • Dwucukry(disacharydy) – sacharoza/maltoza/laktoza

Występowanie:

  • cukier trzcinowy
  • mleko

 

  • Wielocukry(polisacharydy) – skrobia/inulina/celuloza

Występowanie:

  • kasze, makarony, ryże
  • komosa ryżowa, amarantus
  • warzywa

 

*  Oczywiście podział węglowodanów przedstawiony jest w formie uproszczonej, wymieniłam te najczęściej spotykane i te, na których powinniśmy się skupić chcąc odpowiednio dobrać swoje żywienie.

Mamy wyjaśnione i wymienione źródła węglowodanów, ale jakie powinny być ich proporcje i w jakich posiłkach je przyjmować? Tutaj właśnie zaczyna się podstawowy problem,  co i dla kogo? Jest to bardzo ważny aspekt, ponieważ nie można wszystkich osób „wrzucić do jednego wora”. Podejście holistyczne polega na zbadaniu człowieka z każdej strony i dobraniu odpowiedniego żywienia uwzględniając nie tylko cele treningowe, ale bardzo ważne i coraz częściej pojawiające się u wielu osób problemy zdrowotne. Nie można więc zalecić stosowania dużej ilości węglowodanów osobie, która ma cukrzycę. Tutaj wspomniana wyżej „piramida żywieniowa” ulega totalnemu rozpadowi, na rzecz stworzenia indywidualnej piramidy każdego z osobna uwzględniając nie tylko cel sylwetkowy, ale przede wszystkim aspekty zdrowotne. Najlepszym sposobem jest sprawdzenie na sobie, jaka porcja jest dla nas odpowiednia. Nadmierne ograniczanie lub też nadużywanie może powodować całe spektrum nieprzyjemnych objawów i prowadzić do powstawania różnych chorób.

Trudno jest więc mówić tutaj o ustalonym dziennym zapotrzebowaniu na węglowodany, a pytania „ile mam ich spożywać” błądzą bez odpowiedzi.

 

Na co zwrócić uwagę regulując ilość spożywanych węglowodanów?

  • codzienna aktywność
  • problemy hormonalne
  • stan tarczycy
  • występowanie cukrzycy, insulinooporności
  • problemy trawienne
  • inne.

 

W jaki sposób mogę sprawdzić czy spożywam wystarczającą ilość węglowodanów? Do najczęściej występujących objawów można zaliczyć:

  • spadek energii
  • rozdrażnienie
  • brak odpowiedniej pracy mózgu, problemy z koncentracją
  • osłabienie pracy nadnerczy
  • senność
  • wahania poziomu cukru we krwi

 

Jeżeli zaobserwujesz którykolwiek z wyżej wymienionych objawów, jest to dla Ciebie  pierwszy sygnał, do zmiany proporcji węglowodanów.

Jakie źródła wybierać? Najlepiej te bezglutenowe, ponieważ gluten uszkadza kosmki jelitowe, co prowadzi do powstawania licznych alergii pokarmowych oraz przepuszczalności jelit. Zdrowie całego organizmu zaczyna się właśnie w tym miejscu, dlatego warto zadbać o swoje jelita dokonując prawidłowych wyborów już na tym etapie.

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz