Ziemniaczana Zapiekanka z Sosem Beszamelowym

Fitaris.pl / Przepisy  / Ziemniaczana Zapiekanka z Sosem Beszamelowym

Ziemniaczana Zapiekanka z Sosem Beszamelowym

liczba porcji: 6

czas przygotowania: 1,5h-2h minut 

 

SKŁADNIKI:

  • ok. 0,5kg ziemniaków
  • 150-200g boczku
  • 1 cebula fioletowa
  • 40g mąki ryżowej
  • 40g masła klarowanego
  • 500ml mleka roślinnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

 

ZAPIEKANKA:

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Układamy jedną warstwę w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki przykrywamy warstwą pokrojonego w plastry boczku oraz cebuli. Całość powtarzamy raz jeszcze, szykując kolejną warstwę ziemniaków, boczku i cebuli. Gdy już ułożymy nasze składniki, przechodzimy do robienia sosu.

 

SOS: 

Podgrzewamy odmierzoną ilość mleka, gdy jest już ciepłe dodajemy masło klarowane (czekamy aż się rozpuści) i mąkę ryżową cały czas mieszając i podgrzewając sos na małym ogniu. Już na tym etapie możemy dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową (ok. 1 łyżeczki). Sos podgrzewamy cały czas mieszając, aż do jego zagotowania, po tym czasie powinien być gęsty. Ja nie musiałam blendować sosu, natomiast gdy powstaną Wam grudki, należy go delikatnie zmiksować, aby uzyskać jednolitą masę.

 

CAŁOŚĆ:

Przygotowane naczynie żaroodporne z naszymi składnikami zalewamy sosem beszamelowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego w  200oC na około 1,5h. Należy sprawdzać widelcem czy ziemniaki są już miękkie. Zapiekankę robimy pod przykryciem, gdy czas pieczenia będzie się kończył lub ziemniaki będą już miękkie, ściągamy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez kolejne 10 minut. Wtedy nasz sos stworzy delikatną skorupkę na powierzchni.

Idealne danie na obiad, sycące i smaczne 🙂

Sara Mróz

Trener personalny oraz trener żywienia. Pasjonatka zdrowego stylu życia.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz